LAST MINUTES NEWS
ribbon

budapest

 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΕΝΝΗ

 6ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΣΤΕΡΓΚΟΜ, ΒΙΖΕΓΚΡΑΝΤ, ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΟΥΝΑΒΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΑΠΟ 299,00 σε 3+4* ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ribbon

ΚΡΟΑΤΙΑ

ΔΑΛΜΑΤΙΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ

 7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΔΥΡΡΑΧΙΟ,ΤΙΡΑΝΑ,ΜΠΟΥNΤΒΑ,ΚΟΤΟΡ,ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ,ΤΡΟΓΚΙΡ,ΣΙΜΠΕΝΙΚ,ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ, ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΡΙΕΚΑ, ΒΕΝΕΤΙΑ

ΑΠΟ 275,00  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΚΑΡΠΑΘΙΑ

 6+7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΣΕ 3+4*ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΠΟ 259,00

 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

italy

ΙΤΑΛΙΑ 

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 6+7ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗ-ΒΕΝΕΤΙΑ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ-ΡΩΜΗ-ΠΟΜΠΗΙΑ-ΝΑΠΟΛΗ 

ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απο 399,00 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Αντιά - Κόμητο - Δράμεσι

Δεκατρία χιλιόμετρα μετά τον Πλατανιστό συναντούμε το Χωριό Αντιά που υπάγεται στην Κοινότητα Κομήτου.Και εδώ θα βρούμε πολύ πράσινο. Χωριό πλούσιο σε παραγωγή από κτηνοτροφία, πατάτες, κρεμμύδια μπαξεβανικά. Υψόμετρο 480 μ. 


Οι κάτοικοι έχουν το δικό τους γλωσσικό ιδίωμα και τούτο έχει δώσει αφορμή σε πολλές έρευνες για την καταγωγή τους (Πέρσες, Λάκωνες, Θράκες) χωρίς να βγει θετικό συμπέρασμα.

Επίσης έχουν την ικανότητα να συνεννοούνται μεταξύ τους με σφυρίγματα.Ο τρόπος που «μιλάνε» είναι καταπληκτικός. Κάθε φθόγγος σφυρίζεται χωριστά και είναι τέτοια η μέθοδος ώστε ο ένας καταλαβαίνει απόλυτα τον άλλον.

Από τα Αντιά υπάρχει και άλλος χωματόδρομος βατός με αυτοκίνητα, που συνδέει απ'ευθείας το χωριό με την Κάρυστο και συντομεύει την απόσταση στα 24 χιλιόμετρα. Ο δρόμος αυτός περνάει κοντά απ' τον Καστανόλογγο όπου ενώνεται με το δρόμο Καρύστου - Ορειβατικού καταφυγίου.

Το Κόμητο (κάτοικοι 104) είναι έδρα της ομώνυμης Κοινότητας, στη μέση των δύο άλλων χωριών Αντιάς και Ευαγγελισμού.Απέχει από τ'Αντιά 6 χιλιόμετρα.

Το Δράμεσι (κάτοικοι 77) ή Ευαγγελισμός όπως έχει μετονομασθεί, είναι το τρίτο χωριό της Κοινότητας Κομήτου. Το Κέντρο του απέχει οδικώς 7 περίπου χιλιόμετρα από το Κόμητο αλλά ο οικισμός αρχίζει απ' τα 6 χιλιόμετρα περίπου και από υψόμετρο 300 μέτρων και εκτείνεται κατά μήκος από δυτικά προς Ανατολικά μέχρι σχεδόν τη θάλασσα. Όχι μακρυά απ'τη θάλασσα είναι η εκκλησία ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου όπου γίνεται και το ονομαστό πανηγύρι την 25 Μαρτίου. Οι κάτοικοι μιλούσαν τα αρβανίτικα. Ήδη μιλούν καθαρά τα Ελληνικά με ζωηρή γλώσσα. Στην είσοδο του χωριού λειτουργεί το μαγαζί του Γαρμπή.

Τρία με τέσσερα χιλιόμετρα ημιονικού δρόμου βορεινά του χωριού μας οδηγούν στο παραλιακό  τοπωνύμιο Χαρχάμπολη (=αρχαία πόλη). Πρόκειται για αμμώδη ορμίσπουκο όπου καταλήγει η  ρεματιά αρχίζει από το χωριό Καψούρι, περνάει απ' τον οικισμό Δρυμονάρι και σχηματίζει χαράδρα  ανάμεσα σε δύο υψώματα του Ευαγγελισμού δεξιά και του Θυμιού πολύ ψηλότερο αριστερά.

Η Αρχάμπολη

Οι τελευταίες ανασκαφές της Αρχάμπολης αποκάλυψαν αρκετά ερείπια καθώς και αντικείμενα που από πρώτη εκτίμηση ανήκουν σε διάφορες εποχές. Στην αριστερή ( βορεινή πλευρά της χαράδρας) και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη θάλασσα υπάρχουν παλαιά ψηλά τείχη στην απότομη πλαγιά, πιθανώς πρόκειται για αρχαία ακρόπολη. Χαμηλότερα η πλαγιά είναι διάσπαρτη από ερείπια σπιτιών και άνδηρα. Ξεχωρίζει ένας τοίχος 12 μέτρων μήκος και 5μ. ύψος, προμαχώνας ίσως, ένα κτίριο με ακατέργαστους λίθους και μεσκουριές κοντά, όπου γινόταν εκεί επεξεργασία μετάλλου και άλλο κτίσμα που λόγω της θέσεως μπορεί να ήταν παρατηρητήριο για τα καράβια που περνούν το μπουγάζι της Άνδρου.

Σε χαμηλότερο σημείο δεξιά της χαράδρας στη θέση Παζάρι ή Παζαράκι ανακαλύφθηκε ένα άνδηρο 15 * 20 μ. ένδεκα μέτρα ψηλότερα απ' το ποτάμι με έναν εντυπωσιακό βράχο στη μέση που μπορεί να ήταν βωμός. Ίσως να υπήρχε αρχαϊκός ναός κοντά. Ανατολικώτερα βρέθηκαν κεραμεικά του 4ου-2ου αιώνα π.Χ., μεταλλικά αντικείμενα του 6ου π.Χ. αιώνα, νομίσματα και υπολέιμματα μετάλλων από μεταλλουργεία επεξεργασίας σιδήρου.Όλα δείχνουν ότι η περιοχή της Αρχάμπολης είχε κατοικηθεί κατά διάφορες εποχές συνδεόμενες με τη λειτουργία ορυχείου.

Η περιοχή Καλλιανού

Η Κοινότητα Καλλιανού αποτελείται από 10 περίπου οικισμούς που οι ονομασίες τους είναι παρμένες είτε από το όνομα κάποιου ιδιοκτήτη(Καλέργου, Λογοθέτη, Καλλιαννού) είτε από το όνομα σογιού εποικιστών (Λενωσαίοι, Στέφηδες, Γκιάλπηδες κ.α) με εξαίρεση το χωριό Αγαθός που κι αυτό μπορούμε να το υπαγάγωμε στην πρώτη κατηγορία.

Για να πάει κανείς στην περιοχή Καλλιανού ξεκινάει απ' την Κάρυστο μπάινοντας στην Επαρχιακή οδό Καρύστου - Χαλκίδας. Στη θέση Χωνί στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας το δρόμο που μας πάει κατ'ευθείαν στον Άγιο Δημήτριο. Ένα χιλιόμετρο προ του χωριού, διακλάδωση αριστερά πηγαίνει προς Καλλιανού.

Ήδη έχουμε διανύσει 20 χιλιόμετρα. Ο δρόμος κατεβαίνει προς τη ρεματιά, αλλά αρκετά ψηλά ακόμη και ακολουθεί τη δεξιά πλευρά της χαράδρας του ποταμιού με κατεύθυνση προς το βόρειο Αιγαίο. Περνάμε από τη θέση Γκρεμισκάλι όπου οι μηχανές κουράστηκαν πολύ ν'ανοίξουν το δρόμο, και ύστερα το μικρό οικισμό Σκινοδαύλεια, για να πλησιάσουμε ακόμη προς τη θάλασσα και στρίβοντας δεξιά να φτάσουμε στο χωριό Καλέργου αγνάντια στο Βόρειο Αιγαίο.

Μετά το Καλέργου ο δρόμος κατεβαίνει στη μεγάλη αμμουδιά του Καλλιανού (εκβολές του ποταμού Δημοσάρη) περνάει το ποτάμι και μετά από ένα ελιγμό παίρνει νοτινή και ανηφορική κατεύθυνση προς το Καλλιανού. Πριν όμως προχωρήσουμε θα θαυμάσουμε την ωραία αμμουδιά με τα κάτασπρα βότσαλα που μοιάζουν με γυάλινες χάντρες. Η αμμουδιά προσφέρεται πολύ για μπάνιο αφού καταλήγει σε πεντακάθαρη θάλασσα και έχει μέρος για ξάπλωμα ή στους λείους βράχους μπροστά στη σπηλιά του Γέρου που είναι στη δυτική της άκρη ή κάτω απ' τα πλατάνια στις όχθες του Ποταμού Δημοσάρη.

Ο Δημοσάρης πηγάζει κάτω απ' τις κορυφές της Όχης και σχηματίζει μια ωραιότατη ρεματιά. Ανηφορίζοντας από την παραλία προς τις πηγές του σε κάθε γύρισμα αντικρύζεις ένα νέο σκηνικό από αιωνόβια πλατάνια, καταπράσινες πλαγιές από ρίκια και λογής λογής χαμόδεντρα και άφθονα νερά. Προχωρώντας προς τα επάνω φτάνουμε στην Κακιά Σκάλα, που στενεύουν οι δύο πλαγιές.Λίγο πριν είναι ο μεγάλος βράχος που τον είχαν για μπάλα κι έπαιζαν δυο θεοί, ο ένας απέναντι στον άλλον και τους έπεσε σ'αυτό το σημείο.

Η περιοχή του Καλλιανού είναι πολύ εύφορη από τα πολλά νερά της και ιδίως η πλαγιά Σπαρτιά μεταξύ του χωριού και θάλασσας. Τα επιτραπέζια σταφύλια της (άσπρη και μαύρη ποικιλία) είναι ονομαστά.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και το εξαιρετικό του μέλι από άγριες τριανταφυλλιές, λιγοστές σήμερα.

Ο Αγαθός είναι κοντινό χωριό με τα ίδια αγαθά. Αλλά πέραν του Αγαθού πρέπει να περάσουμε μια μεγάλη χαράδρα για να φτάσουμε στους Γκιάλπηδες που γειτονεύουν με το Σκίζαλι. Οι Γκιάλπηδες έχουν μετονομαστεί σε Σώτειρα από την Εκκλησία τους «Μεταμόρφωση του Σωτήρος». Εκεί κάποτε έβγαζαν αρκετό μούρο (το γνωστό ρακί που βγαίνει από τα μαύρα μούρα) που το χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι εκτός από ποτό, για φάρμακο ακι στην ανάγκη για το καμινέτο!

Οι παραλίες του Καλλιανού έχουν το μοναδικό «προνόμιο» να εκβράζουν χρυσά νομίσματα, τα  περίφημα Κωνσταντινάτα. Τέτοια φλουριά εύρισκαν οι χωρικοί στον Κάβο του Καλέργου, στο Φλορίζι  κάτω απ' τη Σπαρτιά προς τον Αγαθό και στη θέση Πίσα προς Γκιάλπηδες, όπου σε μεγάλο βάθος της  θάλασσας διακρίνονται μαρμάρινες κολώνες. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ανάλογα ναυάγια της  εποχής της λαφυραγώγησης της πόλης από τους Λατίνους το 1204.

 

top