LAST MINUTES NEWS
ribbon

budapest

 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΕΝΝΗ

 6ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΣΤΕΡΓΚΟΜ, ΒΙΖΕΓΚΡΑΝΤ, ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΟΥΝΑΒΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΑΠΟ 299,00 σε 3+4* ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ribbon

ΚΡΟΑΤΙΑ

ΔΑΛΜΑΤΙΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ

 7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΔΥΡΡΑΧΙΟ,ΤΙΡΑΝΑ,ΜΠΟΥNΤΒΑ,ΚΟΤΟΡ,ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ,ΤΡΟΓΚΙΡ,ΣΙΜΠΕΝΙΚ,ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ, ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΡΙΕΚΑ, ΒΕΝΕΤΙΑ

ΑΠΟ 275,00  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΚΑΡΠΑΘΙΑ

 6+7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΣΕ 3+4*ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΠΟ 259,00

 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

italy

ΙΤΑΛΙΑ 

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 6+7ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗ-ΒΕΝΕΤΙΑ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ-ΡΩΜΗ-ΠΟΜΠΗΙΑ-ΝΑΠΟΛΗ 

ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απο 399,00 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ

ΘΕΣΗ

Το κτήμα βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα Καρύστου στην Νήσο Εύβοια, στον λόφο που ξεκινάει από το Καστέλο Ρόσσο, και απ΄ αυτόν δανείστηκε και το όνομά του. Η θέα που προσφέρει προς την θάλασσα είναι πανοραμική.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κτήμα Μοντοφώλι λόγω της καλλιεργήσιμης και ιδιαιτέρως γόνιμης γης του, υπήρξε ανέκαθεν σημείο αναφοράς στην μακραίωνη ιστορία της Καρύστου.

Κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας (1208-1470) υπήρξε τιμάριον του εκάστοτε φεουδάρχη του νοτινού τριτημόριου της Εύβοιας. Εικάζεται ότι κατά την μεταβίβαση της εξουσίας από τους Καταλανούς στους Ενετούς, το συμβόλαιο της πώλησης (1365) συντάχθηκε στον ναό του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται μέσα στο Κτήμα. Σώζεται μόνο ο βορεινός του τοίχος.

Κατά την Τουρκοκρατία, ιδιοκτήτης ήταν ο Ομέρ Μπέης που αργότερα έγινε Πασάς της Εύβοιας. Τότε το κτήμα ονομαζόταν "Τα Περιβόλια του Πασά".

Μετά την απελευθέρωση του νησιού, γύρω στα 1840, το κτήμα αγοράστηκε από τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, Υποπρόξενο της Ρωσίας στην Κάρυστο και Αυλάρχη του Γεωργίου του Α΄. Κατά την επίσκεψή του στην Κάρυστο το 1841, ο Όθων φιλοξενήθηκε σ΄ αυτό. (Το Σχέδιο Πόλεως της Καρύστου είναι δωρεά του Όθωνα, γι΄ αυτό και η Κάρυστος αποκαλέστηκε και «Οθωνούπολις»). Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος πέθανε στο Κτήμα το 1874.

Το 1877, ο Μιχαήλ Παπαρρηγόπουλος, γιος του Ιωάννη, πούλησε το κτήμα στον Ιωάννη Κωνσταντινίδη, έμπορο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος το διατήρησε σε άριστη κατάσταση καλλιεργώντας εσπεριδοειδή. Σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς ήταν καταγεγραμμένο σαν "ΚΤΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ".

Κατά την διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί, εγκατέστησαν παρατηρητήριο στο κτήμα Μοντοφώλι για να ελέγχουν την περιοχή.

Τον Οκτώβριο του 1953, με την ευκαιρία των εγκαινίων του έργου της ύδρευσης της πόλης της Καρύστου, φιλοξενήθηκε στο κτήμα ο Βασιλιάς Παύλος.

Στη συνέχεια, το κτήμα εγκαταλείφθηκε και περιέπεσε σε ερείπωση. Τα μόνα δέντρα που παρέμειναν παραγωγικά, είναι αυτά που αναπτύσσονται ακόμη και σήμερα μπροστά από το σπίτι. Από τα δέντρα αυτά παράγουμε την εξαιρετική μαρμελάδα "ΜΥΡΤΩΑ ΓΗ".

Το 1986 το κτήμα αγοράστηκε από την οικογένεια του Παύλου Γ. Καρακώστα και δημιουργήθηκε η εταιρία "ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε." με σκοπό την αναστήλωση και την γεωργική εκμετάλλευση του κτήματος. Τότε του δόθηκε η ονομασία "Κτήμα Μοντοφώλι" (έτσι αποκαλείται από παλιά ο λόφος που ξεκινάει από το Καστέλο Ρόσσο).

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Το κτήμα Μοντοφώλι είναι καταγεγραμμένος αρχαιολογικός χώρος. Όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σ΄ αυτό εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου που στεγάζεται στο Γιοκάλειο Ίδρυμα.

Μέσα στο κτήμα υπάρχει σκάλα αποτελούμενη από 157 πέτρινα σκαλοπάτια, υπολείμματα παλιών κτισμάτων, μάλλον της περιοχής.

Η σκάλα αυτή είναι, κατά τους ειδικούς, «Δρόμος» ο οποίος οδηγούσε σε σημαντικό σημείο, άγνωστο μέχρι σήμερα.

ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Τα τρία κτίρια του κτήματος είναι κατασκευασμένα σε διαφορετικές εποχές. Το κυρίως κτίσμα με τις τρεις Καμάρες είναι Φράγκικης εποχής, με μια προσθήκη στα αριστερά του, επί Τουρκοκρατίας. Ο Περιστερεώνας έχει μάλλον χτιστεί πάνω σε ερείπια Ρωμαϊκού Λουτρού. Το Κόκκινο Σπίτι είναι νεοκλασικό του τέλους του προηγούμενου αιώνα.

Στο κτήμα υπήρχε ναός του Αγίου Μάρκου ο οποίος κατεδαφίστηκε επί Τουρκοκρατίας και στη θέση του -στη βορεινή πλευρά- δημιουργήθηκαν σταύλοι για άλογα.

Σήμερα, αυτοί οι χώροι αποτελούν την Κάβα του κτήματος στην οποία αποθηκεύεται το κρασί "ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ" σε βαρέλια και σε φιάλες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το 1987 στο κτήμα φυτεύτηκαν τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες αμπελιού, με σκοπό να παραχθεί ένα κρασί γλυκό -το «ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ»- με τον τρόπο που γινόταν το γλυκό κρασί στην αρχαιότητα.

Οι ποικιλίες είναι επιλογή από τον αμπελώνα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους που παραδοσιακά έκαναν γλυκό κρασί :

  • Το κόκκινο Λιάτικο από την Κρήτη,
  • Η λευκή ποικιλία Αθήρι από την Ρόδο, και
  • Ασύρτικο και Αηδάνι από την Σαντορίνη.

Ο αμπελώνας έχει έκταση 16 στρέμματα. Είναι ανεπτυγμένος σε 8 πεζούλες και έτσι τα χώματα στραγγίζουν και δεν δημιουργείται σάπισμα.

Το 1997 ο αμπελώνας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Βιολογικής Καλλιέργειας και πιστοποιείται από την Δ.Η.Ω., εντεταλμένο όργανο του Υπουργείου Γεωργίας, και έτσι το κρασί που παράγεται είναι βιολογικό.

Το κτήμα Μοντοφώλι άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό το έτος 2000 και επισκέφτηκαν τον αμπελώνα και την κάβα του κτήματος 500 περίπου άτομα. Οι εντυπώσεις όλων ήταν πολύ θετικές.

Η επίσκεψη στο Κτήμα Μοντοφώλι είναι ελεύθερη και θα συνεχιστεί και φέτος. Η κυρία Ευαγγελία Αθανασίου έχει αναλάβει την ξενάγηση η οποία θα γίνεται από την 1 η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα.

Την υπόλοιπη περίοδο η επίσκεψη του κτήματος γίνεται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού. (Τηλέφωνο Πληροφοριών 22240/23 951 )

Θα είναι ευχαρίστησή μας να δεχτούμε και να ξεναγήσουμε τους Καρυστινούς και τους επισκέπτες της Καρύστου στις προαναφερόμενες ημέρες και ώρες.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τα προϊόντα του κτήματος σε ειδικές τιμές επισκεπτών.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ

Το «ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ» είναι το μόνο ελληνικό γλυκό κρασί που παράγεται από σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικώς από το κτήμα. Τα χαρακτηριστικά αυτού του κρασιού τα «προσφέρει» το  ιδιόρρυθμο μικροκλίμα της Καρύστου. Οι δυνατοί Αυγουστιάτικοι άνεμοι της περιοχής αποφυλλώνουν  τα κλήματα και τα σταφύλια εκτίθενται στον ήλιο, με μοναδικό αποτέλεσμα το σταφύλι να  «μαδεράρει» πάνω στο αμπέλι δίνοντας το ιδιαίτερο χρώμα και τα ιδιαίτερα αρώματά του.Το κρασί «ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ» πίνεται πολύ παγωμένο, σε θερμοκρασία 2-3οC, σαν απεριτίφ και συνοδεύει κομπόστες, τάρτες φρούτων και γλυκά σοκολάτας. Η εταιρία παράγει επίσης και το κρασί "ΜΥΡΤΙΛΟΣ" Καρυστινός Τοπικός Οίνος Λευκός Ξηρός από ορεινό Σαββατιανό και Grenache Blanc που καλλιεργούνται στο κτήμα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣmontofoli-feb-2011-31

ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε.

Παλαιά Χώρα

340 01 ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Νότιος Εύβοια

Τηλέφωνο : 22240 25951

Φαξ : 22240 26318

Τηλέφωνο Πληροφοριών : 22240 23951

Παραγωγός : Παύλος Γ. Καρακώστας

Οινολόγος : Μανώλης Παυλάκης

Γραφεία Αθηνών:

Λεωφόρος Βας. Σοφίας, αρ. 29

106 74 ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο : 210 725 95 41

Φαξ : 210 725 95 44

 

top