LAST MINUTES NEWS
ribbon

budapest

 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΕΝΝΗ

 6ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΣΤΕΡΓΚΟΜ, ΒΙΖΕΓΚΡΑΝΤ, ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΟΥΝΑΒΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΑΠΟ 299,00 σε 3+4* ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ribbon

ΚΡΟΑΤΙΑ

ΔΑΛΜΑΤΙΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ

 7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΔΥΡΡΑΧΙΟ,ΤΙΡΑΝΑ,ΜΠΟΥNΤΒΑ,ΚΟΤΟΡ,ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ,ΤΡΟΓΚΙΡ,ΣΙΜΠΕΝΙΚ,ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ, ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΡΙΕΚΑ, ΒΕΝΕΤΙΑ

ΑΠΟ 275,00  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΚΑΡΠΑΘΙΑ

 6+7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΣΕ 3+4*ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΠΟ 259,00

 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

italy

ΙΤΑΛΙΑ 

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 6+7ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗ-ΒΕΝΕΤΙΑ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ-ΡΩΜΗ-ΠΟΜΠΗΙΑ-ΝΑΠΟΛΗ 

ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απο 399,00 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Ο Αγιος Ταξιάρχης

Αν από το σχολείο των Καλυβίων ακολουθήσουμε τον ανηφορικό προς βόρια δρόμο και προχωρήσουμε μετά τα τελευταία σπίτια , θα συναντήσουμε αριστερά μας την εκκλησία Αγία Βαρβάρα και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στο βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών που είναι και το καθολικό του χωριού.

Στα νοτινά του Ναού και από την Ν.Α γωνία μέχρι το μισό και κάτι της πλευράς είναι προσκολλημένο το παρεκλήσι του Αγ. Νικολάου.

Ο ναός των Ταξιαρχών εσωτερικά παρουσιάζει μια αίθουσα 6,50 μέτρων πλάτους και 13 μέτρων συνολικά μήκος (μαζί με τα διαχωριστικά τοιχώματα).

Είσοδο έχει από τη νοτινή πλευρά και στη δυτική άκρη. Μπαίνοντας μέσα βρισκόμαστε σε θολωτό νάρθηκα που πιάνει τα τρία πρώτα μέτρα και συνδέεται με τον κυρίως ναό με τρεις καμάρες. Η βασική αίθουσα του Ναού έχει μήκος 7 μέτρων περίπου και το προσκολλημένο Ιερό Βήμα 2 μέτρων. Επί πλέον στο Ιερό δίνουν ευρυχωρία μια ημικυκλική υποχώρηση του ανατολικού τοίχου στη μέση και δύο μικρότερες στα πλάγια (κόγχες).

Στο κέντρο της αίθουσας και πλησιέστερα προς το Ιερό τέσσερις ραδινές μαρμάρινες κολώνες στηρίζουν τον τρούλο του Ναού. Το ύψος τους με τις βάσεις και κιονόκρανα φτάνει τα τρία μέτρα. Και όπως με τη διάταξη τους σχηματίζουν ένα ορθογώνιο τούτο γίνεται κανονικό τετράγωνο εφ'όσον απέχουν 3 μέτρα η μία κολώνα από την άλλη.

Η στέγη όπως σε πολλές βυζαντινές εκκλησίες έχει σχήμα σταυρωτό με επίκεντρο τον τρούλο απ' όπου ξεκινάνε τέσσερεις σελλοειδείς σκεπές, δύο μικρότερες προς Βορά και Νότο και δύο μεγαλύτερες προς Δυτικά και Ανατολικά.

Το παρεκκλήσιο έχει επικλινή από Β. προς Ν. σκεπή που αποτελεί συνέχεια της στέγασης του Νοτιοανατολικού μέρους του Ναού των Ταξιαρχών.

Επίσης εκτός από τις δύο πόρτες δυτική και νοτινή έχει και πόρτα που συγκοινωνεί με τον μεγάλο Ναό.

Είναι δε κτισμένο το παρεκκλήσιο μεταγενέστερα όπως φαίνεται και απ' τον προσκολλημένο στο Ναό δικό του τοίχο.

Ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπως επίσημα δηλώνεται από την εκκλησία δεν αποδεικνύεται ότι ήταν κάποτε Μοναστήρι, ούτε ότι ήταν αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Είναι το τελευταίο Βυζαντινό μνημείο στην περιοχή μας από την προ της Φραγκοκρατίας (1204) εποχή.

Κατά τη γνώμη του Καθηγητή Ν.Μουτσόπουλου που έχει δημοσιεύσει ειδική μελέτη στο Αρχείο Ευβ.  Μελετών, έχει κτιστεί τον 12ο αιώνα και σύμφωνα με άλλες χρονολογημένες εκκλησίες με τις οποίες  παρουσιάζει ομοιότητες, την τοποθετεί γύρω στο 1170 μ.Χ.

 

top