LAST MINUTES NEWS
ribbon

budapest

 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΕΝΝΗ

 6ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΣΤΕΡΓΚΟΜ, ΒΙΖΕΓΚΡΑΝΤ, ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΟΥΝΑΒΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΑΠΟ 299,00 σε 3+4* ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ribbon

ΚΡΟΑΤΙΑ

ΔΑΛΜΑΤΙΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ

 7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΔΥΡΡΑΧΙΟ,ΤΙΡΑΝΑ,ΜΠΟΥNΤΒΑ,ΚΟΤΟΡ,ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ,ΤΡΟΓΚΙΡ,ΣΙΜΠΕΝΙΚ,ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ, ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΡΙΕΚΑ, ΒΕΝΕΤΙΑ

ΑΠΟ 275,00  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΚΑΡΠΑΘΙΑ

 6+7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΣΕ 3+4*ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΠΟ 259,00

 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

italy

ΙΤΑΛΙΑ 

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 6+7ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗ-ΒΕΝΕΤΙΑ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ-ΡΩΜΗ-ΠΟΜΠΗΙΑ-ΝΑΠΟΛΗ 

ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απο 399,00 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

CASTELLO ROSSO

Στη σημερινή θέση του Κάστρου πρωτοκτίστηκε οχυρό φρούριο από τους Καρυστινούς το 1030 μ.Χ., όταν οι αιμοχαρείς κουρσάροι λεηλάτησαν τα παράλια του Αιγαίου.

Όταν το 1204 κατέλαβαν οι Φράγκοι την Εύβοια το φρούριο είχε ερημωθεί. Κατά μία πηγή το σημερινό Φρούριο κτίστηκε στα ερείπια του παλιού από τον πρώτο Ενετό βαρώνο Ραβανό Νταλεκάρτσερι που πέθανε το 1216 ή 1220.

Το 1276 ο επαναστάτης Φραγκοκαρυστινός Λικάριος με τη συνδρομή των Βυζαντινών, έγινε κύριος του Κάστρου μέχρι το 1295 που το ανακατέλαβαν οι Φράγκοι με τον Βονιφάτιο της Βερόνας. Το 1366 αγοράστηκε από τους Ενετούς. Το 1470 παραδόθηκε στους Τούρκους μετά από την πτώση της Χαλκίδας.

Το 1821 ο Ομέρ Μπέης της Καρύστου επισκεύασε το Κάστρο και έκανε νέο εξωτερικό νοτεινό τείχος και δυτικό περίβολο. Στην Ελληνική φρουρά παραδόθηκε μόλις το 1833.

Το εξωτερικό τείχος και η περίβολος του Ομέρ δεν υπάρχει διότι τον χάλασαν οι επιστρέψαντες απ'τα νησιά Καρυστινοί για να φτιάξουν δικά τους σπίτια.

Έτσι έξω από το ενετικό τείχος λίγα ίχνη απομένουν με ιστορικό ενδιαφέρον.

Στο Κάστρο μπορούμε να πάμε με αυτοκίνητο ακολουθώντας το δρόμο Καρύστου - Μύλων - Γραμπιάς. Μετά τα τελευταία σπίτια του δρόμου Μύλων - Γραμπιάς, μια διακλάδωση δεξιά μας οδηγεί κοντά στα πεύκα στα Ν.Α του Κάστρου. Βρισκόμαστε μπροστά στον εξωτερικό περίβολο. Αριστερά μας είναι ερείπια μικρού Πύργου. Από κει κάνει καμπή η περίβολος προς τα δυτικά και δεν φαίνεται, ενώ δεξιά μας ο περίβολος προχωρεί προς Β.Α. με ορατά τα 200 πρώτα μέτρα. Στα μισά εξέχει κυκλοτερής μικρός πύργος-πυροβολείο και στο τέρμα δεύτερος. Από κει ο περίβολος κάνει ορθή γωνία προς τα αριστερά και δεν φαίνεται , σε μικρή όμως απόσταση και δίπλα σε βράχο είναι τρίτος όμοιος πυργίσκος. Από κει αρχίζει η απότομη κλίση της ράχης προς τα κάτω που αναγκάζει τον περίβολο να αναρριχηθεί προς τα δυτικά και να ενωθεί με το κύριο τείχος του Κάστρου. Η άνοδος προς το φρούριο αρχίζει από κει όπου φτάνει το αυτοκίνητο. Αφού ανεβούμε από το μέρος του γκρεμισμένου τοίχου πρέπει να περάσουμε κάτω απ' τα πεύκα με βορεινή κατεύθυνση προς την ανατολική άκρη του φρουρίου. Όταν πλησιάζουμε θα αφήσουμε δεξιά μας τον μεγάλο ασβεστόκτιστο πολυγωνικό πύργο και θα προχωρήσουμε να περάσουμε από την παλιά πύλη που ένα μέρος γύρω είναι αναστηλωμένο. Αφού προχωρήσουμε σε ανηφορικό καλντιρίμι, σε 20 μέτρα συναντάμε δεύτερη πύλη που μας βγάζει στο εσωτερικό του φρουρίου. Μπροστά μας ερείπια σπιτιών όπου έμεναν οι Τούρκοι φρουροί. Αμέσως δεξιά και σε 20-25μ. η πίσω πλευρά του ασβεστόκτιστου πύργου που το εσωτερικό του προχωρεί χαμηλότερα από τη γη και χρησίμευε για φυλακή. Το τείχος στο σημείο αυτό παίρνει Β.Α. κατεύθυνση και σε 35-40 μέτρα σχηματίζει γωνία. Σε λίγα μέτρα συναντά έναν από Δ. προς Α. τοίχο στη μέση και κάθετα σχηνατίζοντας Τ(ταφ). Ο τοίχος αυτός στηρίζει το ψηλό πλάτωμα όπου είναι σήμερα το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Βορεινά του τοίχου υπόγεια πυριταποθήκη και παραπάνω μία θολωτή καμάρα ευρύχωρη που κατά τον Κ. Γουναρόπουλο ανήκε σε ναϊσκο του Αγ.Ιωάννου, ίσως των Φράγκων και επί τουρκοκρατίας είχε μετατραπεί κι αυτή σε πυριταποθήκη. Το δυτικό σκέλος της καμάρας εφάπτεται με τον ανατολικό τοίχο του μικρού ναού του Προφήτη Ηλία. Στη θέση του επί τουρκοκρατίας ήταν δεξαμενή για βρόχινα νερά. Το παρακείμενο υψόμετρο μας δείχνει 350 μέτρα. Βορεινά προστατευτικό τείχος που κυκλώνει το πλάτωμα από Ν.Α μέχρι Β.Δ. και κάτω από αυτό είναι το απότομο φτέλος.Το τείχος τώρα παίρνει νοτιοδυτική κατεύθυνση και σ' ένα σημείο ακριβώς απέναντι της εσωτερικής πύλης της εισόδου βλέπουμε μια βοηθητική θολωτή πόρτα μισοφραγμένη.Προχωρούμε κατηφορικά και σύρριζα, πάντα μέσα από το τείχος, που έχει πάθει πολλές καταστροφές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο εκεί όπου το τείχος διχάζεται δεξιά σε τοίχο του κατώτερου περίβολου και αριστερά σα συνέχεια του τείχους του κυρίως φρουρίου κάνοντας σχήμα ρόκας. Ο Γουναρόπουλος γράφει ότι εδώ ήταν ερείπιο πύργου στενού, στρογγύλου και μακρού, Ρόκα καλουμένου.

Προχωρώντας φτάνουμε στο νοτινό τείχος που κάνει οξεία γωνία με το τείχος που κατεβαίνει από τη ρόκα. Προτού ανεβούμε στις επάλξεις θα παρατηρήσουμε μια γούβα όπου υπόγεια δεξαμενή. Στη γωνία εξέχει τετράγωνος ευρύχωρος πύργος αναστηλωμένος. Όλο το νοτινό κομμάτι του τείχους από τον Πύργο μέχρι την είσοδο του φρουρίου έχει μάκρος 60 περίπου μέτρα και φάρδος 10 μέτρα και το λένε «Τράπεζα».

Εδώ σταματάει η περιήγηση στο εσωτερικό του Κάστρου. Θα βγούμε από την ίδια στοά της κυρίας  εισόδου.  

 καστελλο  

top