LAST MINUTES NEWS
Το γραφείο μας, γιορτάζοντας 25 χρόνια καθημερινής παρουσίας και εξυπηρέτησης, παρουσιάζει ένα νέο εργαλείο τουριστικής και ταξιδιωτικής πληροφορίας στην Εύβοια!  Το νέο ταξιδιωτικό blogspot "EVIATRAVEL", απευθύνεται αρχικά στους έλληνες επισκέπτες και φίλους της περιοχής μας, επιδιώκοντας να τους ενημερώνει καθημερινά για τις δράσεις του νησιού.  http://evia-travel.blogspot.gr *Εάν είστε μέλος Πολιτιστικού Οργανισμού ή Συλλόγου και ενδιαφέρεστε για την προώθηση του Τουρισμού, Πολιτισμού και των Τεχνών της ευρύτερης περιοχής της Εύβοιας, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τις Εκδηλώσεις και τις Δράσεις σας στα κάτωθι email: set@eviatravel.gr, stira@eviatravel.gr  
   |   
ribbon

budapest

 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΕΝΝΗ

 6ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΣΤΕΡΓΚΟΜ, ΒΙΖΕΓΚΡΑΝΤ, ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΟΥΝΑΒΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΑΠΟ 299,00 σε 3+4* ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ribbon

ΚΡΟΑΤΙΑ

ΔΑΛΜΑΤΙΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ

 7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΔΥΡΡΑΧΙΟ,ΤΙΡΑΝΑ,ΜΠΟΥNΤΒΑ,ΚΟΤΟΡ,ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ,ΤΡΟΓΚΙΡ,ΣΙΜΠΕΝΙΚ,ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ, ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΡΙΕΚΑ, ΒΕΝΕΤΙΑ

ΑΠΟ 275,00  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΚΑΡΠΑΘΙΑ

 6+7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΣΕ 3+4*ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΠΟ 259,00

 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

italy

ΙΤΑΛΙΑ 

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 6+7ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗ-ΒΕΝΕΤΙΑ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ-ΡΩΜΗ-ΠΟΜΠΗΙΑ-ΝΑΠΟΛΗ 

ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απο 399,00 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Αυτός που θα επισκευφτεί για πρώτη φορά την Κάρυστο, μπαίνοντας μέσα στην πόλη είτε από το πλοίο είτε από την Εθνική οδό, θα νομίσει ότι βρίσκεται σε μια πόλη τουλάχιστον των 10.000 κατοίκων. Αυτή την εντύπωση θα δώσει η πόλη μας με τους ευχάριστους και ευθύγραμμους δρόμους της, με τα υπερυψωμένα κτίρια της και με τη ζωηρή κίνηση που παρουσιάζει.

Αν όμως περιδιαβάσει την Κάρυστο με τις παραλίες της, την ωραία ρυμοτομία της, τα πάρκα και τις πλατείες της, τα νεοκλασικά της κτίρια και τις γραφικές γειτονιές της θα συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μια μικρή και ωραιότατη πόλη.

Εμείς θα πούμε ότι ο Γάλλος Ιούλιος Ζιράρντ, όταν έγραψε το 1851 την Ιστορία της Εύβοιας δικαιολογημένα εξεθείαζε την Κάρυστο που οικοδομείτο πάνω σε ορισμένους κανόνες (βέβαια εννοούσε το πρωτοεφαρμοζόμενο τότε ρυμοτομικό της σχέδιο) γράφοντας :

«Η Κάρυστος είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Όχι διότι είναι πιο καλοκτισμένη ή ανταποκρίνεται πιο πολύ από τις άλλες-της λείπουν πολλά-σ'αυτά που χαρακτηρίζουν την Ευρωπαϊκή πόλη.Αλλά οι κανόνες πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένη, της δίνουν μια θαυμάσια εμφάνιση και μια ευχάριστη πρωτοτυπία».

Ο ίδιος Γάλλος Ζιράρντ γράφει ότι το σχέδιο της πόλης το είχε συντάξει η γαλλική γεωγραφική υπηρεσία. Είναι το αρχικό του 1834.

Καίτοι η περιοχή της αρχαίας Καρύστου τοποθετείται στη σημερινή συνοικία της Παλαιάς Χώρας, υπάρχουν ενδείξεις ότι και η παραλιακή Κάρυστος είχε ωραία μνημεία. Κοντά στο λιμάνι στη διασταύρωση των οδών Θ.Κότσικα και Σαχτούρη σώζεται το βάθρο ναού αφιερωμένου ως εικάζεται στον Απόλλωνα. Στο δε παραλιακό φρούριο «Μπούρτζι» παρατηρούμε ότι κατά την ανέγερση του (13 ος αιώνας) οι Φράγκοι χρησιμοποίησαν πολλά αρχαία μάρμαρα. Έναντι του φρουρίου είναι το Γυμνάσιο και ανατολικά του Γυμνασίου το Πνευματικό Κέντρο (ίδρυμα Γιοκαλά) όπου στεγάζεται και το αρχαιολογικό μουσείο. Εδώ θα δούμε αγγεία που βρέθηκαν στην κορυφή της Όχης, πολλά μάρμαρα με αρχαίες επιγραφές, αγάλματα και διάφορα ευρήματα από την περιοχή.

Αξιόλογα είναι και τα νεοκλασικά κτίρια Δημαρχείο (1896) Δημοτικό Σχολείο (1905) και Δ.Ε.Η. (πρώην ηλεκτρικό εργοστάσιο 1928) όλα δωρεές του Ιω.Κότσικα και των ανεψιών του Θεοχάρη και Πολυχρ. Κότσικα.

Την πόλη στολίζουν ακόμη η παραλιακή πλατεία Αμαλίας που περιβάλλεται ευτυχώς από μάλλον χαμηλά κτίρια, το Πάρκο του Αγίου Νικολάου μπροστά στο Δημαρχείο και το Πάρκο Μπουρνιά ανατολικά του παραλιακού φρούριου. 

Το Νοσοκομείο Καρύστου, με πλήρη εξοπλισμό βρίσκεται στη Β.Α άκρη της πόλεως (τηλ. 22257).

Έχει επίσης η Κάρυστος και Γηροκομείο, Υπ/μα Ι.Κ.Α., Τράπεζες Αγροτική, Εθνική και Alpha και όλες τις δημόσιες Υπηρεσίες.

Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου που έχει έδρα την Κύμη. Ενορίες έχουμε την κεντρική της Καρύστου με εκκλησία τον «Αγιο Νικόλαο» και δύο συνοικιακές της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος»στην Παλαιά Χώρα και του «Αγίου Δημητρίου» στα Αλαμανέϊκα.

Ο τουρισμός εξυπηρετείται με ξενοδοχεία, με μπακαλόους, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς  και με εστιατόρια, ταβέρνες και εξοχικά κέντρα.

 

 

top